Pantelidis
Ioannou
Vittis
papamixail
Ειδήσεις

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ (του Μιχάλη Ραμπίδη)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Του Μιχάλη Ραμπίδη       Πτολεμαίδα 3-3-2026

Στους κυρίους

Αμανατίδη Γιώργο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  

Βύζα Κώστα Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης

Σαββόπουλο Δημήτρη Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς

Πλακεντά Παναγιώτη Δήμαρχο Εορδαίας

Φουρκιώτη Νίκο Αντιδήμαρχο Εορδαίας

Θέμα: Η ολοκλήρωση του δρόμου Δυτικής Εορδαίας προς Καστοριά

 

Ο κακός όντως σχεδιασμός του δρόμου Δυτικής Εορδαίας (Δ.Ε) , χαραγμένου να συνδέσει αποκλειστικά την Πτολεμαίδα με την Καστοριά, μέσω  σήραγγας Κλεισούρας, «παρεξέκλινε» της πορεία του και έκανε τον κύκλο κάτω από τα χωριά Αναρράχη, Εμπόριο, Μηλοχώρι, Φούφα. Αυτό συνέβη μετά από τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις τωντότε κοινοτικών συμβουλίων των χωριών, για να αποκτήσουν έναν άνετο και ασφαλή δρόμο. Στόχος επετεύχθη και μέχρι εδώ σωστά. Ο δρόμος έγινε (καλώς) και εξυπηρετεί την καλή και ασφαλή οδική συγκοινωνία των χωριών αυτών.

Η διαδρομή κάτω από τα χωριά, πέραν του ότι στένεψε τον δρόμο (τέλος Αναρράχης-αρχή Εμπορίου), πρόσθεσε και περιττά χιλιόμετρα. Επιπλέον η προβλεπόμενη πύκνωση της συγκοινωνίας, μετά την ολοκλήρωση του δρόμου Καστοριάς-Πτολεμαΐδας, θα προσθέσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων των εν λόγω χωριών. Η παράκαμψή τους  δεν αποκλείει την εκατέρωθεν πρόσβαση, τόσο των τεσσάρων χωριών προς τον κεντρικό δρόμο Κοζάνης-Καστοριάς, όσο και αυτών που μετακινούνται από τον κεντρικό δρόμο προς τα χωριά αυτά. Ήδη η κίνηση γίνεται από τον βελτιωμένο αγροτικό δρόμο, πριν από την είσοδο της Αναρράχης προς Φούφα, 3 χιλ. περίπου.

Νομίζω ότι ιδανική λύση θα ήταν να αποχαρακτηρισθεί από «αγροτικόςδρόμος» το κομμάτι μετά το εκκλησάκι της Παναγίας πριν την Αναρράχηπρος Φούφα και να αποτελεί τη συνέχεια του δρόμου της ΔυτικήςΕορδαίας προς Καστοριά. Με ότι έργα η αλλαγή αυτή συνεπάγεται, λ. χ. διαπλάτυνση του δρόμου και των δύο γεφυρών, παράλληλουςαγροτικούς δρόμους, υπόγειες διαβάσεις κάτω από γέφυρες για τηδιάβαση αγροτικών μηχανημάτων κλπ.

Μπορεί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να έχουν καλύτερες μελέτες. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες σκέψεις-προτάσεις, που να κάνουν τη διαδρομή Κοζάνης-Καστοριάς συντομότερη, ασφαλέστερη, με μικρότερη δαπάνη κ.α. Αναμένουμε ….