 μοιράσανε μεταξύ τους τη δουλειά και ενώ έχουν δρομολογηθεί όλα, οι δουλειές προχωράνε, ερχόμαστε εμείς εκ των υστέρων υποτίθεται να κάνουμε διαβούλευση. Όμως αυτή η διαβούλευση μπορεί να μας οδηγήσει σε ορισμένα συμπεράσματα για το πως τοποθετείτε ο καθένας απέναντι σε αυτό το έγκλημα για το περιβάλλον και τη ζωή του λαού. Και ένα βασικό συμπέρασμα είναι ο ρόλος σας σαν εκλεγμένους στην τοπική διοίκηση με χρέωση να τρέχετε τις δουλειές του κεφαλαίου σε αυτό το επίπεδο του κράτους. Δοκιμάζεστε στην ικανότητα σας να τρέχετε απρόσκοπτα την πράσινη μετάβαση, την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και ταυτόχρονα να εμφανίζεστε ότι νοιάζεστε για τις ανάγκες του λαού. Γιατί όλοι είστε με την κυκλική οικονομία και την καύση απορριμμάτων και αυτό είναι καταγεγραμμένο με δηλώσεις, τοποθετήσεις και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τα κόμματα σας, οι εκλεγμένοι σας στην τοπική διοίκηση, οι διευθύνοντες σύμβουλοι σας όλοι έχουν τοποθετηθεί θετικά. Όμως ο λαός με την παρέμβαση του στραπατσάρισε τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης. 70 περίπου φορείς μέχρι στιγμής υπογράφουν ψήφισμα ενάντια στην καύση πουθενά και από κανέναν και η λίστα μεγαλώνει. Αυτό σας ανάγκασε όλους να κάνετε κωλοτούμπα για να μην σταθείτε απέναντι στο λαό και να μην μπορείτε να παίξετε πλέον τον ρόλο που σας έχουν αναθέσει, δηλαδή να ενσωματώνετε τις αντιδράσεις του κόσμου και να καλλιεργείτε εφησυχασμό. Οπότε αναγκαστήκατε να εναντιωθείτε στη συγκεκριμένη ΣΜΠΕ αλλά εντέχνως προσπαθείτε να μας «φορέσετε» μια άλλη δήθεν καλύτερη καύση, με άλλη χωροθέτηση και με άλλο επενδυτικό σχήμα. Και σε αυτήν την περίπτωση όσοι συμφωνούν αλλά και όσοι δήθεν εναντιώνονται στην καύση χρησιμοποιούν χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα. Για παράδειγμα η ΚΕΔΕ ζητάει να παραμείνει η διαχείριση απορριμμάτων στους δήμους. «Κλαίγονται» ταυτόχρονα που οι δήμοι στην «ενεργειακή αξιοποίηση» που είναι κερδοφόρα μένουν στην «απ’ έξω» και καταλήγουν αναγνωρίζοντας ότι η «ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων είναι αναγκαίο βήμα για τη χώρα». Τέτοια αντίθεση! Στην ουσία δηλαδή ζητάνε να ελέγχουν αυτοί την καύση απορριμμάτων. Όμως δεν είναι οι μονοί που διαφωνούν υποκριτικά. Διαφωνούν και άλλοι της «βολικής» αντιπολίτευσης που το προηγούμενο διάστημα «έτρεχαν» την καύση στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, όπως το σχέδιο της δημοτικής αρχής Μαλούτα ή όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που υλοποίησε την καύση απορριμμάτων στον Βόλο, στην ΑΓΕΤ. Και όλοι μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Βελόπουλος και Χρυσή Αυγή την ψήφισαν στην Ευρωβουλή. Που όμως στηρίζουν όλοι αυτοί την σημερινή διαφωνία τους; Στο γεγονός όπως λένε ότι «η καύση απορριμμάτων δεν είναι μέρος της κυκλικής οικονομίας της Ε.Ε. και στις προτεραιότητες της». Ότι τα όρια που θέτει αν εξασφαλιστούν και)
Ο Δήμος Εορδαίας, στα πλαίσια του Προγράμματος
«Δυτική Μακεδονία» 2021-2027, έχει αναλάβει ως δικαιούχος την υλοποίηση της πράξης με τίτλο :«Υπηρεσίες και Εφαρμογές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Δήμο Εορδαίας» με Κωδικό ΟΠΣ 6012084, συνολικού προϋπολογισμού360.220,00 ευρώ.
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ)μέσω του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Την 21-08-2025 υπεγράφη η δημόσια σύμβαση για την εκτέλεση της πράξης. Τη σύμβαση υπέγραψε ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Ν. Πλακεντας και ονόμιμος εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρείας της με την επωνυμία DOTSOFTA.E.
Με την σύμβαση υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο έργο Υπηρεσιών και Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για πρώτηφορά στον Δήμο Εορδαίας, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο «έξυπνης πόλης» (smartcity).
Ο Δήμος Εορδαίας προχωράει δυναμικά στην κατεύθυνση της ψηφιακής μετάβασης, αξιοποιώντας τους πόρους που παρέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση
Με την ολοκλήρωση πράξης, ο Δήμος Εορδαίας θα διαθέτει:
• Λογισμικό – Εφαρμογή για χρήση από κινητά τηλέφωναμε την οποία ο δημότης θα είναι σε θέση αναφέρει καθημερινά προβλήματα (Android&iOS).
• Ηλεκτρονική πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, με δυνατότητα ηλεκτρονικών. πληρωμών, διαχείρισης αιτημάτων και παρακολούθησης της εξέλιξής τους μέσω web και mobile εφαρμογής
• Σύστημα διαχείρισης ενέργειας, για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε κτίρια, κοινόχρηστους χώρους και παροχές του Δήμου, με στόχο τη μείωση σπατάλης και την αποτροπή ρευματοκλοπών.
• Σύστημα «έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων, με αισθητήρες πληρότητας κάδων, παρακολούθηση δρομολογίων και ζυγίσεις απορριμματοφόρων, ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη οργάνωση, μείωση κόστους και μεγαλύτερη διαφάνεια προς τους πολίτες.
• Σύστημα παρακολούθησης στόλου οχημάτων(απορριμματοφόρα, οχήματα πολιτικής προστασίας και έργων), για άμεση επέμβαση σε ανάγκες και αποδοτικότερη χρήση πόρων.
• Διαδικτυακή εφαρμογή παρακολούθησης προϋπολογισμού, που θα επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την ενημέρωση για την εκτέλεση δαπανών και έργων, προσφέροντας χρήσιμα εργαλεία λήψης αποφάσεων στη Δημοτική Αρχή αλλά και διαφάνεια προς τους δημότες.
• Διαδικτυακή πλατφόρμα διαβούλευσης, που ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του Δήμου.
• Σύστημα ελέγχου στάθμευσης σε ράμπες και διαβάσεις μέσω αισθητήρων, για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.
• Λογισμικό Δημοτικής Αστυνομίας για την Διαχείριση Κλήσεων.
• Νέα διαδικτυακή σελίδα του Δήμου και ενσωμάτωση της νέας διαδικτυακής πύλης ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
• Λογισμικό πύλης προβολής δεδομένων ‘έξυπνης πόλης’ προς τους πολίτες.
Οφέλη για τον Δήμο και την Κοινωνία
Το έργο θα συμβάλει αποτελεσματικά :
• Στη μείωση του λειτουργικού κόστους
• Στην καλύτερη διαχείριση ενέργειας και απορριμμάτων.
• Στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.
• Στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.
• Στην ταχύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
• Με τα ψηφιακά εργαλεία μηδενίζουμε αποστάσεις κόπο και χρόνο, φέρνουμε δημότες των χωριών μας και της πόλης μαςσε κοινό σημείο.
Οι υπηρεσίες αναμένεται να είναι διαθέσιμες στους πολίτες έως τα μέσα του 2026.