ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΝΕ ΠΕ Κοζάνης: “Η 15η Αυγούστου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές και εθνικές γιορτές για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό”
Η 15η Αυγούστου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες
θρησκευτικές και εθνικές γιορτές για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου συνδυάζει τα θρησκευτικά αισθήματα με την ελπίδα, την πίστη και την συλλογική μας ταυτότητα. Δεν αποτελεί απλώς μια ημέρα ιδιαίτερου θρησκευτικού αισθήματος, αλλά και μία ευκαιρία να θυμηθούμε πόσο, ακόμα και στις πιο ιερές μας στιγμές, ο φασισμός δεν δίστασε να μας επιτεθεί.
Στις 15 Αυγούστου πριν από 85 χρόνια, η φασιστική Ιταλία, πιστή στον Μουσολίνι,ύπουλα και προδοτικά επιτέθηκε στην Ελλάδα. Το ιταλικό υποβρύχιο «Delfino» τορπίλισε το «Έλλη», ένα καταδρομικό που βρισκόταν διακοσμημένο για να τιμήσει την Παναγία, στο λιμάνι της Τήνου. Η επίθεση αυτή κόστισε τη ζωή σε Έλληνες ναύτες και προσκυνητές και τραυμάτισε πολλούς ακόμα. Ήταν μία πράξη δειλίας εις βάρος κάθε ηθικής και διεθνούς δικαίου – αλλά παράλληλα και το πρώτο βήμα της ιταλικής εισβολής που θα ακολουθούσε λίγους μήνες αργότερα.
Όμως, παρά τα δειλά χτυπήματα, ο λαός μας δεν υποκλίθηκε. Η πίστη στη νίκη, η ενότητα και η αποφασιστικότητά του έγιναν άγκυρα στην πορεία του. Οι Έλληνες αντέδρασαν με το «ΟΧΙ», με ηρωισμό στα βουνά της Πίνδου και την Εθνική Αντίσταση, γράφοντας μεγάλες σελίδες ιστορίας που ακόμα και σήμερα συγκινούν τον κόσμο.
Σήμερα, ο φασισμός μπορεί να μην εμφανίζεται πάντα με καμουφλάρισμα, ούτε να έρχεται με υποβρύχια. Πολλές φορές τον βλέπουμε μέσα από τις ακραίες ιδεολογίες, τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και τις προσπάθειές του να αποδυναμώσει τη δημοκρατία.
Δυστυχώς, παρακολουθούμε διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, επικίνδυνα σημάδια ανόδου του. Η έλλειψη ενδιαφέροντος και η αδιαφορία για τα εθνικά θέματα, όπως αυτή που επιδεικνύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να τολμά να υπονομεύει η ίδια την εθνική κυριαρχία και τις δημοκρατικές αξίες μας, ενώ η ανοχή στη φασιστική συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες δικαιολογεί το μίσος και τη μισαλλοδοξία στην καθημερινότητά μας.
Η ιστορία του «Έλλη» μας διδάσκει ότι η υποχώρηση μπροστά στο φασισμό και την αυθαιρεσία δεν έχει οδηγήσει ποτέ σε ειρήνη ή ασφάλεια. Η αντίσταση, η αλληλεγγύη και η πίστη στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη είναι τα μόνα μας όπλα για την προστασία της πατρίδας και της δημοκρατίας.
Σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή, ας αντλήσουμε έμπνευση από τα παραδείγματα των προγόνων μας. Ας διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, γιατί ο φασισμός δεν πεθαίνει από μόνος του – τον κερδίζουμε μόνο όταν αντιστεκόμαστε και δεν υποχωρούμε.
Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, σε κάθε γωνιά της γης. Η Παναγία να είναι πάντα με το μέρος μας, να μας χαρίζει υγεία, δύναμη και φως, και η Ελλάδα να παραμένει πάντα ελεύθερη, δημοκρατική και περήφανη.
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΝΕ ΠΕ Κοζάνης









