ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΥ «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΣΤΟ «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» – ΕΔΕ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Στην αντικατάσταση του κυβερνήτη της ελληνικής κανονιοφόρου «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού, μετά το περιστατικό με το τουρκικό εμπορικό πλοίο τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Λέσβου, προχώρησε το ΓΕΝ. Οπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές η αλλαγή κυβερνήτη επρόκειτο να υλοποιηθεί ούτως ή άλλως σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο, μετά το σημερινό συμβάν επισπεύστηκε η αντικατάστασή του.
Ουσιαστικά, το μήνυμα που θέλει να περάσει με αυτό τον τρόπο η ηγεσία του ΓΕΝ προς όλα τα πληρώματα είναι αυτό της εγρήγορσης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας, παρόλο που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ευθύνη δεν ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει σε ένορκη διοικητική εξέταση και σε ειδική πραγματογνωμοσύνη.
Υπενθυμίζεται πως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το τουρκικό εμπορικό πλοίο «KARMATE», παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα και «ακούμπησε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Π.Ν. Μετά το συμβάν, από το οποίο δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή τραυματίες, το τουρκικό πλοίο, παρά τις κλήσεις στον ασύρματο από την ελληνική πλευρά, συνέχισε την πορεία του και κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές.
Ανάλογο περιστατικό υπενθυμίζεται ότι έχει σημειωθεί στα μέσα Ιανουαρίου όταν τουρκική ακταιωρός μετά από επικίνδυνους ελιγμούς ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία σε μια θαλάσσια περιοχή που περιελάμβανε και τα Ιμια.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΝ:
«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.
Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.
Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές
Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.»








