Παρέμβαση Στ. Παπασωτηρίου για την απαλλαγή κατοίκων και επιχειρήσεων
του νομού Φλώρινας από διόδια Εγνατίας.
Φλώρινα, 8/4/2026
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με αριθμό πρωτοκόλλου 4443/8-3-2026 ερώτηση από τον Βουλευτή Π.Ε. Φλώρινας της Ν.Δ Σταύρο Παπασωτηρίου προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Δήμα σχετικά με την απαλλαγή κατοίκων και επιχειρήσεων του νομού Φλώρινας από διόδια της Εγνατίας, ένα πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τους κατοίκους της Κρυσταλλοπηγής που αναγκάζονται σε καθημερινή βάση να διέρχονται από το σταθμό διοδίων.
Με Υπουργικές Αποφάσεις του υπ. Υποδομών & Μεταφορών (βλ. ενδεικτικά την υπ’αριθμ. ΔΝΣ/οικ.84646/ΦΝ 393 ΥΑ - ΦΕΚ Β΄ 4156/29.11.2017) έγινε ο καθορισμός απαλλαγών από την καταβολή διοδίων τελών στους Σταθμούς Διοδίων της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής, για κατοίκους όμορων περιοχών της Φλώρινας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που είναι εγκατεστημένοι στο νομό μας.
Σύμφωνα με το εδάφιο (γ) της παραγράφου 9 του άρθρου δεύτερου του ν. 4388/2016 (ΦΕΚ Α΄ 93) η «Νέα Εγνατία Οδός Α.Ε» συνεχίζει να εφαρμόζει από 1/1/2026 το καθεστώς ατελών διελεύσεων από τους σταθμούς διοδίων που διαχειριζόταν η «Εγνατία Α.Ε», για τους μονίμους κατοίκους στα διοικητικά όρια των δήμων Αμυνταίου, Πρεσπών και Φλώρινας.
Δεδομένου ότι έχουν διαπιστωθεί από κατοίκους και επιχειρήσεις του ν. Φλώρινας δυσλειτουργίες στην έκδοση και χρήση της ειδικής κάρτας δωρεάν διελεύσεων κατά τις μετακινήσεις τους από τους τοπικούς σταθμούς διοδίων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, ο Σταύρος Παπασωτηρίου ζητά από τον αρμόδιουπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για το:
1.Με ποιο σκεπτικό δεν εφαρμόζεται πλέον από τη «Νέα Εγνατία Οδός Α.Ε» το καθεστώς ελεύθερης διέλευσης οχημάτων επιχειρήσεων του νομού Φλώρινας από τα τοπικά διόδια της;
2.Ποια μέτρα θα ληφθούν για την πλήρη εφαρμογή της παραπάνω απαλλαγής από τη «Νέα Εγνατία Οδός Α.Ε» και για μέλη της ίδιας οικογένειας -πέραν του ιδιοκτήτη του Ι.Χ- όταν οδηγούν το οικογενειακό όχημα που έχει δηλωθεί για ελεύθερη διέλευση από τα τοπικά διόδια;
Επισυνάπτεται η Ερώτηση του Σταύρου Παπασωτηρίου όπως κατατέθηκε στη Βουλή.
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορώνκ. Χρ. ΔΗΜΑ
ΘΕΜΑ: Απαλλαγή κατοίκων και επιχειρήσεων του νομού Φλώρινας από διόδια Εγνατίας.
Με Υπουργικές Αποφάσεις του υπ. Υποδομών & Μεταφορών(βλ. ενδεικτικά την υπ’αριθμ. ΔΝΣ/οικ.84646/ΦΝ 393 ΥΑ - ΦΕΚ Β΄ 4156/29.11.2017) έγινε ο καθορισμός απαλλαγών από την καταβολή διοδίων τελών στους Σταθμούς Διοδίων της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής, για κατοίκους όμορων περιοχών της Φλώρινας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που είναι εγκατεστημένοιστο νομό μας.
Σύμφωνα με το εδάφιο (γ) της παραγράφου 9 του άρθρου δεύτερου του ν. 4388/2016 (ΦΕΚ Α΄ 93) η «Νέα Εγνατία ΟδόςΑ.Ε» συνεχίζει να εφαρμόζει από 1/1/2026 το καθεστώς ατελώνδιελεύσεων από τους σταθμούς διοδίων που διαχειριζόταν η «Εγνατία Α.Ε», για τους μονίμους κατοίκους στα διοικητικά όρια των δήμων Αμυνταίου, Πρεσπών και Φλώρινας.
Δεδομένου ότι έχουν διαπιστωθεί από κατοίκους και επιχειρήσεις του ν. Φλώρινας δυσλειτουργίες στην έκδοση και χρήση της ειδικής κάρτας δωρεάν διελεύσεων κατά τις μετακινήσεις τους από τους τοπικούς σταθμούς διοδίων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, ερωτάσθε:
1. Με ποιο σκεπτικό δεν εφαρμόζεται πλέον από τη «ΝέαΕγνατία Οδός Α.Ε» το καθεστώς ελεύθερης διέλευσης οχημάτων επιχειρήσεων του νομού Φλώρινας από τα τοπικά διόδια της;
2. Ποια μέτρα θα λάβετε για την πλήρη εφαρμογή της παραπάνω απαλλαγής από τη «Νέα Εγνατία Οδός Α.Ε» και για μέλη της ίδιας οικογένειας -πέραν του ιδιοκτήτη του Ι.Χ- όταν οδηγούν το οικογενειακό όχημα που έχει δηλωθείγια ελεύθερη διέλευση από τα τοπικά διόδια;
Αθήνα, 8-4-2026
Ο ερωτών βουλευτής
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



















