Aρχική

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση στερεί εδάφη από τους αγρότες και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, λειτουργώντας ως μεσίτης συμφερόντων της ιδιωτικής Δ.Ε.Η.»

Εκτύπωση

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση στερεί εδάφη από τους αγρότες και την κοινωνία της Δυτικής

Μακεδονίας, λειτουργώντας ως μεσίτης συμφερόντων της ιδιωτικής Δ.Ε.Η.» - Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα:  «Η κυβέρνηση στερεί παραγωγικά εδάφη από τα λιγνιτικά πεδία, από την κοινωνία και τον πρωτογενή τομέα της Δυτικής Μακεδονίας, για χάρη των κερδών της Δ.Ε.Η.» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, το επόμενο διάστημα στην Βουλή.
Η ερώτηση αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα με την καταστρατήγηση των υποχρεώσεων της Δ.Ε.Η. και της κυβέρνησης για αποκατάσταση των εδαφών στα λιγνιτικά πεδία και επαναπόδοση τους στην κοινωνία και τον αγροτικό τομέα της περιοχής.
Πρόκειται για το γνωστό θέμα όπου η κυβέρνηση παραχάραξε την υφιστάμενη νομοθεσία (Μεταλλευτικός Κώδικάς, όροι απαλλοτρίωσης) και επέτρεψε στην ιδιωτική Δ.Ε.Η. -με μόλις 34,12% συμμετοχή του Δημοσίου- να κερδοσκοπήσει, παραχωρώντας ουσιαστικά χιλιάδες στρέμματα εύφορης γης, για να τοποθετήσει -έπειτα από ανάθεση στην γερμανική RWE φωτοβολταικά συστήματα, την ώρα που η αποκατάσταση εδαφών, είναι στάσιμη εδώ και εφτά χρόνια.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η κ. Βέττα, η κυβέρνηση άλλαξε τους όρους που προβλέπονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την ΑΕΠΟ του 2011 για τα Ορυχεία Πτολεμαΐδας και την αντίστοιχη ΑΕΠΟ (07-04-2021) για το Ορυχείο Αμυνταίου – Λακκιάς, και αντί για διαθέσιμα 4.000 στρέμματα που είχαν θεσπιστεί για την τοποθέτηση Α.Π.Ε., δόθηκε η δυνατότητα για 51.500 στρέμματα.
Αυτή η μεταβολή, συντελέστηκε για εκτάσεις υψηλής γονιμότητας και απόδοσης, εφάμιλλης ή ανώτερης ακόμη από την γη της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που είναι τουλάχιστον ακατανόητο, σε μια εποχή που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Παράλληλα, με τον Ν.4685/2020, θεσπίστηκε η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ακόμη και σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, με την προϋπόθεση να έχουν οριστεί ως έκταση εξόρυξης και εκμετάλλευσης λιγνίτη, πριν τον Ν.4643/2019.
Το αποτέλεσμα  είναι όπως σημειώνει η Βουλευτής η ιδιωτική Δ.Ε.Η. να έχει κρατήσει τις εκτάσεις- φιλέτα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από ότι προβλέπονταν, παρά το γεγονός ότι της είχαν παραχωρηθεί για κοινωφελείς σκοπούς, που τώρα πια δεν ισχύουν, οπότε έπρεπε να επιστραφούν αποκατεστημένες στο Δημόσιο.
Επιπρόσθετα, η Δ.Ε.Η., αφού απαλλάχθηκε από τις νόμιμες υποχρεώσεις της, κερδοσκοπεί με αυτές τις εκτάσεις, την ώρα που ο αγροτικός τομέας χειμάζεται πολλαπλώς και η τοπική οικονομία υφίσταται τα επίχειρα μιας άναρχης εξάπλωσής Α.Π.Ε., χωρίς ουσιαστικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, αλλά ούτε και μείωση στην τιμή του ρεύματος για τους πολίτες.
Επομένως, στην ερώτηση που επισυνάπτεται, τίθενται τα κάτωθι ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:
1. Για ποιο λόγο η Δ.Ε.Η. έχει προνομιακή πρόσβαση σε δημόσια, απαλλοτριωμένα εδάφη κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και ναρκοθέτησης της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα;
2. Πως εξελίσσεται η αποκατάσταση των εδαφών των λιγνιτικών περιοχών;
Με εκτίμηση
Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης
Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. 
Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας
Περιβάλλοντος της Βουλής

δ:  Αθήνα: Βουλής 4,T.K.10562
Tηλ:210-3212883 , Fax:210-3706569
Κοζάνη: Ιπποκράτους 3, T.K. 50100
Tηλ: 24610-39207
Πτολεμαΐδα : Παυλίδη Αδαμοπούλου 5
e:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website : vettakalliopi.gr
Facebook : Καλλιόπη Βέττα
 
 

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2026

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Θέμα: «Η κυβέρνηση στερεί παραγωγικά εδάφη από τα λιγνιτικά πεδία, από την κοινωνία και τον πρωτογενή τομέα της Δυτικής Μακεδονίας, για χάρη των κερδών της Δ.Ε.Η» 


Η υποχρέωση της Δ.Ε.Η. για αποκατάσταση των εδαφών στις λιγνιτικέςπεριοχές της Δυτικής Μακεδονίας και την επαναπόδοσή τους στην τοπική κοινωνία και τον πρωτογενή τομέα έχει -με κυβερνητική συνέργεια- αγνοηθεί ποικιλοτρόπως καθώς παρατηρείται συστηματική καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας (Μεταλλευτικός κώδικας, όροι απαλλοτρίωσης κλπ.)

Με τον Ν.4685/2020, θεσπίστηκε η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταικών σταθμών ακόμη και σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, με την προϋπόθεση να έχουν οριστεί ως έκταση εξόρυξης και εκμετάλλευσης λιγνίτη, πριν τον Ν.4643/2019. Ως αποτέλεσμα, παραχωρήθηκε μια έκταση 51.500 στρεμμάτων εύφορης γης, (αντί για τα προβλεπόμενα 4.000 στρέμματα) για την χωροθέτηση Α.Π.Ε. 

Πρόκειται για μια ακατανόητη και απαράδεκτη απόφαση καθώς, όπως τεκμαίρεται από την εμπειρική πραγματικότητα και θεωρητικές έρευνες αλλά και από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την ΑΕΠΟ του 2011 για τα Ορυχεία Πτολεμαΐδας και την αντίστοιχη ΑΕΠΟ (07-04-2021) για το Ορυχείο Αμυνταίου - Λακκιάς., προβλέπονταν αποκατάσταση από την Δ.Ε.Η και ανάπτυξη γεωργικών δραστηριοτήτων, μιας και η παραγωγικότητα των αποκατεστημένων εδαφών κυμαίνεται σε ίδια ή και σε καλύτερα επίπεδα, σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή.

Ως αποτέλεσμα, η Δ.Ε.Η. απαλλάχθηκε από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αποκατάστασης και επίδοσης εκτάσεων που είχαν απαλλοτριωθεί και της είχαν παραχωρηθεί για κοινωφελείς σκοπούς την ώρα που σήμερα ως ανώνυμη εταιρία, με μόλις 34,12% συμμετοχή του Δημοσίου, επιβραβεύεται από την κυβέρνηση, καρπώνεται εκτάσεις, και κερδοσκοπεί παραχωρώντας τις σε ξένες εταιρίες για την εγκατάσταση Α.Π.Ε., με αποικιοκρατικές συμβάσεις. Το αποτέλεσμα είναι η ιδιωτικοποιημένη Δ.Ε.Η. να απαλλάσσεται από τις νομικές υποχρεώσεις της, η αποκατάσταση των εδαφών να είναι στάσιμη, ο αγροτικός τομέας να χειμάζεται παντοιοτρόπως και η τοπική οικονομία να υφίσταται τα επίχειρα μιας άναρχης εξάπλωσής Α.Π.Ε.

Επειδή η δραστηριότητα της Δ.Ε.Η. με την σκανδαλώδη, προνομιακή εκμετάλλευση δημόσιων εδαφών αντιβαίνει σε κάθε νομική διάταξη καθώς και σε οποιαδήποτε πρόνοια για την τοπική κοινωνία και την αγροτική οικονομία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιο λόγο η Δ.Ε.Η. έχει προνομιακή πρόσβαση σε δημόσια, απαλλοτριωμένα εδάφη κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και ναρκοθέτησης τηςανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα;

Πως εξελίσσεται η αποκατάσταση των εδαφών των λιγνιτικών περιοχών;


Η Ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη