ΔΕΗ: Το στοίχημα του 2026 για το data center στη Δυτική
Μακεδονία – Απλώνει… καλώδια σε παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας για συμπράξεις.
Οι επενδύσεις των 2,3 + 5,4 δις. ευρώ που θα ρίξουν τον σπόρο για μα καρποφορήσει η εύφορη κοιλάδα των data centers.
Ζυμώσεις υψηλής τάσης έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ για να βρει… συνεταίρους για την κατασκευή μεγάλης κλίμακας data center στην έκταση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη, με εξελίξεις να αναμένονται από το νέο έτος.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με hyperscalers (διαχειρίζονται τεράστιες υποδομές δεδομένων, συχνά με χιλιάδες διακομιστές, αποθηκευτικό χώρο και δίκτυα, για να παρέχουν υπολογιστικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια χρήστες ταυτόχρονα) από το εξωτερικό, χωρίς να κατονομάζονται συγκεκριμένες εταιρείες αν και οι παίκτες που πληρούν τα κριτήρια και μαρκάρουν την ελληνική αγορά για επενδυτικές ευκαιρίες είναι η Amazon, η Google, η Microsoft, η Meta, η Open AI.
Το mega data center της ΔΕΗ θα είναι μεγέθους 300 ΜW και η κατασκευή του θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν.
Η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται behind the meter, δηλαδή οι ανάγκες του δε θα επιβαρύνουν το σύστημα ενέργειας της χώρας.
Πρόκειται για επένδυση 2,3 δις. ευρώ που θα ανοίξει 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, για τις ανάγκες της οποίας θα κατασκευαστεί και μονάδα φυσικού αερίου 100 ΜW στον Άγιο Δημήτριο, δίπλα στο data center.
Το mega project θα αναπτυχθεί σε συνολική έκταση κτιρίου 50.000 τ.μ. ενώ θα τρέξει μόλις κλείσει η συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα, με επιδίωξη αυτό να γίνει έως το 2026.
Μόλις συμβεί αυτό, η επένδυση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2031 ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ είναι ανοιχτή και σε μετοχική είσοδο των ενδιαφερόμενων στο project που θα τραβήξει και το τραπεζικό ενδιαφέρον για χρηματοδότηση.
Αλλάζει πίστα για το data center του 1 GW
Πάντως, το mega data center των 300 ΜW η ΔΕΗ μπορεί και μόνη της να το βάλει στην πρίζα, εκεί που αλλάζει η πίστα και εκτοξεύεται το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων είναι όταν ανοίγει η συζήτηση για το data center του 1 GW.
Όταν περάσουμε σε αυτή τη φάση, θεωρείται δεδομένο πως θα χρειαστούν συμπράξεις με ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα καθώς θα μιλάμε για επιπλέον επένδυση της τάξης των 5,4 δισ. και πρόσθετες επενδύσεις 1,2 δισ. σε μονάδες ενέργειας.
Νέος ενεργειακός χάρτης… με την πινέζα των data centers στη Δυτική Μακεδονία
Mε τα σχέδια της ΔΕΗ, κουμπώνει και ο νέος ενεργειακός χάρτης.
Στο πλαίσιο αυτό, την κατανομή του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με το βλέμμα… στην επαρχία και στη Βόρεια Ελλάδα, για να μπουν στην πρίζα νέα data centers θα επιχειρήσουν το ερχόμενο διάστημα ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ενεργειακός χάρτης που θα αποτελέσει τον μπούσουλα για τις επενδύσεις σε data center ανά την Ελλάδα ώστε να «παντρευτούν» οι μεγάλες ενεργειακές ανάγκες τους με τις υπάρχουσες ενεργειακές υποδομές, αναμένεται να «ξετυλιχτεί» μέχρι τον Ιούνιο.
Με τον ηλεκτρικό χώρο της Αττικής να αγγίζει επίπεδα κορεσμού, τα data center βάζουν πλώρη… για επαρχία, κάνοντας πράξη την αποκέντρωση. Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο) και Κεντρική Μακεδονία είναι από τις περιοχές που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.
Ειδικά η Δυτική Μακεδονία όπου πέρα από επάρκεια δικτύων και διαθεσιμότητα ηλεκτρικού χώρου, υπάρχουν τα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ που μπορούν να προσφέρουν σταθερές χαμηλές θερμοκρασίες (κομβικός παράγοντας για να «τρέξει» ομαλά ένα data center), ακόμα και το καλοκαίρι, αναμένεται να εξελιχτεί σε «αγαπημένο» προορισμό των data centers.
Η γεωστρατηγική διάσταση των data centers
Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος.
Επί του πρακτέου και με απλά λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers. Eίναι ιδιαίτερα κρίσιμο για μία χώρα την περίοδο που η ψηφιοποίηση… των πάντων καθίσταται πραγματικότητα να διαθέτει στο έδαφός της data center.
Μέχρι τώρα τα δεδομένα του cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα data centers που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο: Αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας ενώ η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.