Pantelidis
Ioannou
Vittis
papamixail
Ειδήσεις

ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, ΕΚΤΑΦΗ, ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΩΝ «ΑΤΑΦΩΝ» ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Σε συνέχεια ενεργειών σχετικά με την υλοποίηση της

συμφωνίας Ελλάδος – Αλβανίας για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των «άταφων» πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών κατά το έπος του 1940 στο Αλβανικό μέτωπο, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης κατέθεσε εκ νέου ερώτηση.

Αφορμή ο παράδοξος αποκλεισμός των συγγενών από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των Πεσόντων κατά το Έπος  1940 – 41. Η πρωτοφανής και αδιανόητη αυτή ενέργεια που αντίκειται στον αξιακό πλέγμα του έθνους αποτελεί ασέβεια και προσβολή στη μνήμη των πεσόντων.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης:

                               ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εξωτερικών       

                                       κ. Νικόλαο Κοτζιά

                                       Εθνικής Άμυνας

                                       κ. Πάνο Καμμένο

ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός των συγγενών  από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των Πεσόντων κατά το Έπος  1940 – 41

Έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών και χάρη στο διαρκές ενδιαφέρον και την επιμονή του τέως Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα, άρχισε να αποκαθίσταται η εθνική εκκρεμότητα του ενταφιασμού των πεσόντων του έπους του ΄40.

Ωστόσο τώρα που βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας διαδραματίζεται το πρωτοφανές και αδιανόητο παράδοξο, να γίνεται ο ενταφιασμός χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να παραστούν τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων.

Όπως και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαράτων έτσι και την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών η εντός 24 ωρών θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων  στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση συγγενών.

Επειδή είναι απάνθρωπος ο αποκλεισμός συγγενών από μια τελετή που καρτερικά ανέμεναν επί 78 χρόνια,

Επειδή παράλληλα αποτελεί και ασέβεια στη μνήμη των πεσόντων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιοι λόγοι επέβαλλαν τον αποκλεισμό των συγγενών των πεσόντων από τη θρησκευτική τελετή ενταφιασμού; Συνάδει με το αξιακό πλέγμα του έθνους; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί;
  2. Είναι η ενέργεια αυτή προϊόν συνεννόησης με την αλβανική πλευρά ή αποτελεί πρωτοβουλία αποκλειστικά της Ελληνικής Κυβέρνησης;
  3. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση προς αποκατάσταση αυτής της αδικίας;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ