Ο σεισμός του Φεβρουαρίου του 2023 στην Τουρκία άφησε πίσω του 53.000 νεκρούς και
εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους, ισοπεδώνοντας ολόκληρες πόλεις - Συνολικά 31 σπίτια παραδόθηκαν στους πληγέντες.
Ο σεισμός του Φεβρουαρίου του 2023 στην Τουρκία άφησε πίσω του 53.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους, ισοπεδώνοντας ολόκληρες πόλεις. Οι Ελληνες διασώστες είχαν βρεθεί από την πρώτη στιγμή στην περιοχή, ενώ η πατρίδα μας συγκέντρωσε είδη για τους σεισμόπληκτους, ανάμεσα στους οποίους και κάποιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που κρατούν στους λιγοστούς ώμους τους τη θρησκευτική παράδοση αιώνων. Αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Τουρκίας, μέσω του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), ανέλαβε επίσης άμεσες πρωτοβουλίες στήριξης και συμπαράστασης των πληγέντων. Η ομογένειά μας έδρασε τότε άμεσα αλλά και συντονισμένα ανταποκρινόμενη στις τεράστιες ανάγκες σε τρόφιμα, ένδυση αλλά και υγειονομικό υλικό. Παρά το μικρό της αριθμητικό μέγεθος, η προσφορά ήταν μεγάλη και κυρίως συνεχής.
Πριν από λίγες ημέρες μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΡΚΙ, ο πρόεδρος Γιώργος Παπαλιάρης, ο αντιπρόεδρος δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, μαζί με τον Νίκο Καλαμάρη, τον Στράτο Δολτσινιάδη και τον Γιώργο Κυριακίδη, ταξίδεψαν στην περιοχή του Δήμου Arsuz (το αρχαίο Ρόδιον) στην Αντιόχεια για να παραδώσουν 31 προκατασκευασμένες κατοικίες σε οικογένειες. Το έργο έγινε με χορηγίες που προήλθαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, τον Γιάννη Αλαφούζο (Ομιλος ΣΚΑΪ) και τη θρησκευτική ΜΚΟ Kitab-ι Mukaddes. Η επίσημη τελετή παράδοσης θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όπως μας είπε ο καλός συνάδελφος που μας περιέγραψε στη στήλη και τα συγκινητικά λόγια των ευεργετηθέντων. «Ο Θεός να έχει καλά αυτούς που μας βοήθησαν. Εκαναν καλό και να δεις πως θα βρουν καλό. Να ξέρουν πως όταν θα μπαίνω στο σπίτι μου κάθε μέρα θα τους σκέφτομαι και θα προσεύχομαι γι’ αυτούς», τους έλεγε μια κυρία, ενώ ο Γιάννης Τεϊμούρ, πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αλεξανδρέττας, συμπλήρωνε: «Η βοήθεια είναι τεράστια, επουλώνει πληγές και λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», εκφράζοντας ωστόσο και τον προβληματισμό του: «Αν οι εκκλησίες μας δεν ξαναχτιστούν πώς θα συνεχίσουμε; Πώς θα γίνουν οι γάμοι μας, οι κηδείες μας, οι βαπτίσεις μας, οι Θείες Λειτουργίες μας; Ετσι κρατηθήκαμε τόσους αιώνες εδώ».
Ο Γιώργος Παπαλιάρης ήταν και αυτός γεμάτος συγκίνηση: «Η μικρή Ελληνορθόδοξη κοινότητά μας επιτελεί το χρέος της απέναντι στους πληγέντες αδελφούς μας και εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πόλη. Χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί το μεγαλόπνοο αυτό έργο», ενώ ο Μανώλης Κωστίδης υπογράμμισε: «Από την ημέρα της μεγάλης καταστροφής του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου του 2023 προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Ως δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ και της “Κ” όταν κάλυψα το γεγονός είχα δει τραγικές εικόνες. Επιστρέφοντας ήρθαμε σε επικοινωνία με τους χορηγούς. Πρώτα μεσολαβήσαμε και έστειλαν γενναιόδωρη βοήθεια στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΑFAD), την Ερυθρά Ημισέληνο και άλλες ΜΚΟ, κάτι που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον τουρκικό λαό και τις Αρχές. Θέλαμε όμως να κάνουμε κάτι για την Ορθόδοξη κοινότητα της περιοχής που αριθμεί χιλιάδες ανθρώπους με ιστορία πολλών αιώνων. Μόνο στην Αντιόχεια στον σεισμό πέθαναν 40 Χριστιανοί. Εμειναν πολλοί άστεγοι», τονίζει.
«Προσπαθήσαμε να φροντίσουμε και αυτούς. Οι χορηγοί έκαναν πάλι το μεγάλο βήμα, εμείς τρέξαμε το έργο. Εδώ στα σπίτια που παραδώσαμε, θα μένουν άνθρωποι που έχασαν συζύγους, αδέλφια, παιδιά. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους ευεργέτες που μας εμπιστεύτηκαν, όπως και στις τουρκικές αρχές που μας βοήθησαν σε κάθε μας βήμα. Μακάρι κάποια στιγμή να ξαναχτιστούν και οι εκκλησίες. Οταν πήγαμε στον Αγιο Ιωάννη που έχει καταρρεύσει και μας είπαν πως κάθε Κυριακή συγκεντρώνονται για την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον αυλόγυρο, πώς να μη συγκινηθείς;».
Γράφει: Μαργαρίτα Πουρνάρα