ΤΑ ΔΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ
Το πολυτιμότατο, ανεκτίμητης αξίας για την Ζωή νερό, απ’τον Θαλή τον Μιλήσιο (τον ένα απ’τους εφτά της Αρχαιότητας Σοφούς -ήταν μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος, μηχανικός, μετεωρολόγος!!!) χαρακτηρίστηκε ως η Αρχή του Παντός. Καλύπτει το 71% της επιφάνειας του Πλανήτη, ενώ υπάρχει στον οργανισμό του ανθρώπου και πάνω από 70%! Την αξία του την καταλαβαίνει και πολύ καλά ο καθένας, όταν διψάσει και επειγόντως το χρειαστεί…
Τα πράγματα ωστόσο δεν πάνε καλά με τον νερό στον Πλανήτη. Οι τρεις κύριοι καταναλωτές γεωργία, βιομηχανία κι αστικός πληθυσμός- κατασπαταλούν αδιάφορα το νερό κι επιπλέον το μολύνουν και το ρυπαίνουν. Αποτέλεσμα: φτάσαμε στην λεγόμενη Υδατική κρίση που πολύ τραγικά την βιώνουν δισεκατομμύρια του πληθυσμού της γης και που δεν πρέπει να την γευτούν και περισσότεροι.
Χαρακτηριστικά συγκλονιστικό ήταν εκείνο που ειπώθηκε κάποια στιγμή από επικεφαλή του τομέα Νερού και Υγιεινής της UNICEF τον Sanjay Wijesekera: «Εάν κάθε πρωΐ 90 Σχολικά λεωφορεία γεμάτα με παιδιά νηπιαγωγείου συγκρουόταν μεταξύ τους χωρίς επιζώντες ο κόσμος θα το πρόσεχε. Αυτό ακριβώς όμως συμβαίνει καθημερινά σε Παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής κι αποχέτευσης»!!!
Είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριζόμαστε με σύνεση τα υδατικά μας αποθέματα, είναι για το καλό μας πρώτα απ’όλα. Και καταρχήν χρειάζεται μία Παιδεία στην συμπεριφορά μας απέναντι στο νερό που θα λέει: δεν τον σπαταλάμε, το προστατεύουμε από μολύνσεις, ρυπάνσεις και το κυριότερο προστατεύουμε πάση θυσία τους κύριους Διασφαλιστές και παρόχους-προμηθευτές σε νερό ποιότητας και ποσότητας που δεν είναι άλλοι από τα Δάση τα πολύτιμα και σημαντικά.
Να μην ξεχνάμε:
- Τα Δάση θα δημιουργήσουν, ευνοήσουν τις συνθήκες ώστε να υπάρξουν μετεωρικά κατακρημνίσματα (βροχές, χιόνι, ομίχλη, πάχνη, κ.α.) κι επομένως να’ρθει το νερό στο έδαφος.
Τα Δάση είναι αιτία για να πέφτουν βροχές και να υπάρχει περίσσεια νερού που μάλιστα αποθηκεύεται στα εδάφη ως σε μεγάλες δεξαμενές! Οι καλά Δασωμένες περιοχές είναι κατά κανόνα και βροχερότερες σε σχέση με τις αποδασωμένες και συχνά διατυπώθηκαν υποθέσεις πως το Δάσος προκαλεί βροχές και μάλιστα μ’αύξηση του ύψους βροχής!
- Τα Δάση θα κάνουν ομαλότερη την πτώση των μετεωρικών κατακρημνισμάτων στο έδαφος, θα επιτρέψουν την διήθηση τους στο έδαφος και την αποθήκευση τους και θα μετατρέψουν τα βουνά σε «Πύργους ύδατος». Το νερό θα αποθηκευτεί και σε χρόνο ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί προς συμφέρον των καταναλωτών (προσοχή: αν δεν υπάρχει το Δάσος τα βουνά δεν θα αποθηκεύσουν ως πύργοι αλλά θα απελευθερώσουν ως χειμάρρους καταστροφικούς τα νερά που δέχονται και που πλημμύρες ανεπιθύμητες στα πεδινά θα προξενήσουν!).
Τα βουνά για πρώτη φορά χαρακτηρίστηκαν ως «φυσικοί πύργοι με νερό» το 1997 και τονίσθηκε η παγκόσμια σπουδαιότητα τους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Οι συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν για να γίνονται τα βουνά πύργοι νερού είναι οι εξής: οι παραρεμάτιες ζώνες να καλύπτονται από οργιώδη βλάστηση και τα εδάφη των λεκανών απορροής των βουνών να καλύπτονται από άριστη και πυκνή Δασική βλάστηση με πλούσια ποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας.
- Τα Δάση με την διήθηση που ευνοούν στο έδαφος των μετεωρικών κατακρημνισμάτων ταυτοχρόνως συντελούν και σε καθαρισμό αλλά κι απορρύπανση τους. Τα Δάση μην ξεχνούμε επιτελούν ανάλογα και με τα είδη βλάστησης τους φυτοεξυγίανση-απορρύπανση-καθαρισμό εδαφών (δίνουν ιδανικά φίλτρα για το νερό).
Είναι απαραίτητο για μας -στο παρόν, το χρωστούμε και στους επόμενους-τους απογόνους -το μέλλον, να διαφυλάξουμε-προστατέψουμε τα υδατικά αποθέματα, να διαφυλάξουμε προστατέψουμε τους Διασφαλιστές του νερού ποσότητας και ποιότητας που είναι τα ΔΑΣΗ να μην το ξεχνάμε αυτό.